BLOG

Hallo! Ik ben Romy, een 20 something uit Utrecht. Rond 2010 stapte ik in de fitness wereld. Ik merkte dat ik beter in mijn vel zat na het sporten en was erg geïnteresseerd in het voeden en vormen van het lichaam. Nadat ik een aantal jaar allerlei fitness trainingen heb gedaan volgde ik naast mijn baan de opleiding tot gewichtsconsulente, fitness trainer level een en twee. 

Hierna was het tijd voor een nieuwe sportieve uitdaging. Zo kwam ik ruim drie jaar geleden bij crossfit uit en sindsdien ben ik crossfit-verslaafd! Beetje bij beetje paste ik allerlei facetten in mijn leefstijl aan en werd ik steeds gezonder en gelukkig. Ik schrijf en lees veel over sport, voeding en leefstijl. Ik werk als life coach/gewichtsconsulente/trainer https://eettrainleef.jimdo.com. Zo ben ik uiteindelijk beland bij Dea die werkzaam is als gewichtsconsulente/trainer bij mij om de hoek. Hier zal je vanaf nu af en toe blogs lezen over voeding, sport en leefstijl. Je mag mij altijd alles vragen en ik hoop dat jullie genieten van mijn verhalen! Tot ziens en veel sportplezier;)

Romy's eigen blogpagina vind je op: https://feelgooddarling.wordpress.com/

22 april 2018

WATER

 

Nu de temperatuur lekker aan het stijgen is, wil ik graag het belang van water drinken aanstippen! Drink jij wel voldoende water?

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht. Van vrouwen bestaat het lichaam gemiddeld voor 52% uit vocht en van mannen zelfs voor 63%. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam omdat ze over het algemeen meer vet hebben dan mannen.

Water krijg je niet alleen binnen via drinken maar ook bijvoorbeeld door voedsel (groente etc.)

Je krijgt vocht dagelijks binnen via:

drinken: bij voorkeur 1,5 tot 2 liter
eten: ongeveer 900 milliliter
oxidatiewater: er komt ongeveer 350 milliliter vocht vrij in het lichaam als eiwit, vetten en koolhydraten uit eten worden omgezet in energie. (Dit vocht wordt oxidatiewater genoemd).

Waarvoor gebruikt ons lichaam vocht?

Water zorgt voor een goede bloeddoorstroming, als er langere tijd een tekort aan vocht is kan je bloed ‘stroperig’ worden. Daarnaast zorgt voldoende vocht voor een goede temperatuur regulatie in je lichaam. Als het zoals nu warm is buiten moet jouw lichaam meer moeite doen om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Ten derde zorgt voldoende vocht voor een goede afvoer van voeding en afvalstoffen. Dit is ook de reden dat veel detoxes gericht zijn op een aantal dagen vasten en alleen vloeibaar voedsel te nuttigen, dit zou het lichaam ‘ontgiften’. De wetenschap heeft dit ontgiften overigens niet onderbouwd. Water helpt ook tegen het ‘hongergevoel’ als je het gevoel van honger krijgt, probeer dan eerst iets te drinken voordat je gaat snacken. Tot slot werken je organen beter als je voldoende drinkt.

Gedurende de dag verlies je ook veel vocht. Je verliest dit via:

urine: ongeveer 1.400 milliliter
ontlasting: ongeveer 100 milliliter
uitademing: ongeveer 500 milliliter
zweten: ongeveer 500 milliliter

Hoeveel vocht heb jij dan nodig? Algemeen wordt 1,5 tot 2 liter water per dag aangeraden door het voedingscentrum. Het lichaam heeft ongeveer 1 liter water per 30 kilo lichaamsgewicht nodig. Hoeveel jij precies nodig hebt is ook afhankelijk van andere factoren bijvoorbeeld hoeveel je beweegt en zweet. Een tekort aan water van 2% zorgt al voor uitdrogingsverschijnselen zoals een droge mond, hoofdpijn, lusteloosheid en spierpijn. Het is dus enorm belangrijk om je vocht gehalte op peil te houden!

Hoe kan jij checken of je voldoende drinkt?

Koop een mooie waterfles die je mee kan nemen of als je thuis zit een karaf/thee kan waar het aantal milliliters of liters op staat aangegeven. Probeer elke twee uur een groot glas te drinken en houd bij hoeveel je aan het einde van de dag hebt gedronken. Vind je het lastig om regelmatig te drinken? Zet een timer op je telefoon!

Ben je het saaie water zat? Voeg dan ijs en vers fruit toe! Bijvoorbeeld aardbeien en munt, dit geeft water een lekker fris smaakje.

 

 

 

23 maart 2018

 

LENTE!

 

De lente is nu echt begonnen. Dit betekent dat de zomer in aantocht is en dus voor veel mensen een reden om flink te gaan sporten en op dieet te gaan voor hun summer body!

Probeer niet te veel te willen afvallen liever langzaam en steady dan binnen 10 weken 10 kg eraf. Maak een plan voor jezelf, met hoeveel kg of aantal keer per week sporten zou je tevreden zijn? Plan dit in. Houd het realistisch en haalbaar voor jezelf. 

 

Ieder lichaam is uniek en probeer de lente op een positieve manier te gebruiken voor je gezondheid.

Ga bijvoorbeeld meer wandelen tijdens je werk pauzes of pak eens vaker de fiets nu het weer beter is. Probeer eens in plaats van op de bank tv te kijken een mini work out te doen!

Bijvoorbeeld 10 minuten EMOM (Every minute on the minute)

Dit houdt in dat je 10 minuten lang elke minuut een aantal herhalingen doet van een bepaalde oefening. De tijd die je over houdt is je rust tijd totdat de volgende minuut ingaat. Dit kan je gemakkelijk met een timer op je telefoon bijhouden. 

Denk hierbij aan oefeningen zoals:

·         Squats

·         Sit-ups

·         Push ups

·         Planken 

·         Leg raises

·         Dips op een stoel 

Probeer dan elke minuut een vast aantal herhalingen vol te houden bijvoorbeeld 10 squats. 

 

Het is tijd om uit onze winterslaap te komen en te gaan knallen voor de komende twee maanden zodat je lekker in je bikini kan rondlopen! Wie doet ermee?

 

Voor voedingsadvies en personal training kan je uiteraard bij Fit Flex Fun terecht.

 

 

19 februari 2018

30 DAGEN GEEN SUIKER CHALLENGE

We zitten alweer in februari! Hoe is het gegaan met jullie goede voornemens of doelen? Soms is de motivatie in februari alweer behoorlijk gedaald en daarom daag ik jullie uit om samen met mij mee te doen aan de 30 dagen no sugar challenge!

 

Geen zorgen, je mag het zo moeilijk maken als jij zelf wilt! Dit is een goede test om meer over voeding te leren en te kijken waar er tegenwoordig allemaal suiker in verborgen zit. Ook kan je bijvoorbeeld elke dag een eetdagboekje bijhouden om te meten hoe je lichaam zich hieraan aanpast en of je positieve effecten of juist negatieve effecten ervaart.

 

Er zijn uiteraard veel gevolgen van het eten van (te) veel suiker, hieronder zal ik er een aantal noemen:

-          Het verstoort je hormoonhuishouding. Als je suiker eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat glucose ( suiker ) uit je bloed opgenomen wordt in je cellen. Als er teveel suiker in het bloed komt, kan je hormoonhuishouding in de war raken en kunnen je cellen immuun worden voor grote hoeveelheden insuline die het lichaam aanmaakt. 

-          Overgewicht en diabetes type 2 kunnen daarom een gevolg zijn van teveel suikers eten.

-          Het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel en daarmee ook je emoties. Suiker zorgt voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel wat ervoor zorgt dat je snel energie krijgt en je daarna juist erg moe voelt. Dit kan je prikkelbaar en chagrijnig maken en blij als je weer suiker eet.

-          Het is slecht voor je tanden. Het kan gaatjes veroorzaken.

-          Het kan verslavend werken. Als je suiker eet komt er dopamine vrij in de hersenen, dit zorgt voor een fijn en gelukkig gevoel. Als dit gevoel minder wordt, krijg je een dip en wil je weer suiker eten. 

-          Suiker verstoort je natuurlijke nachtrust

-          Je krijgt gemakkelijker ontstekingen in je lichaam, suiker is ook slecht voor botten

-Verstoorde bloedsuikerspiegel (stijging van het insulinegehalte) veroorzaakt evenwichtsstoornissen, extreme moeheid, concentratiestoornissen etc.

Oké, maar hoe werkt deze challenge dan?

In de komende 30 dagen eet je geen (toegevoegde) suiker. In heel veel dingen zitten suiker zoals pasta, sauzen en brood. Je gaat dan ook proberen om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten. Toegevoegd inderdaad, want in fruit zitten ook suikers en in vrijwel alle koolhydraatrijke producten. Deze hoef je dus niet volledig te mijden maar begin bijvoorbeeld met dit lijstje:

-Snoep 

-Koek

-Taart/cake

-Drop

-Suiker in koffie/thee

-Siroop in koffie/thee

-Frisdrank

-Vruchtensappen (tenzij zelf vers geperst)

-Kauwgom, pepermuntjes etc

-Alcohol

Vul dit lijstje aan in hoeverre jij voor jezelf het wilt doorvoeren. Wees hierbij realistisch! Als jij normaal elke dag vijf suikerklontjes neemt in je koffie is het al heel wat om deze te laten staan, pas dit dus geheel toe zodat het voor jou een uitdaging is. 

Tijdens deze challenge moet je de etiketten uit de winkels goed lezen. Er zijn namelijk veel andere benamingen voor suiker, maar probeer om te beginnen het volgende te onthouden: 

- Alle woorden die eindigen op ‘ose‘ (glucose, fructose, dextrose etc.)

- Alles wat eindigt op ‘stroop‘, ‘siroop‘, ‘honing‘ of ‘nectar‘

- Alles waar 'suiker’ wordt genoemd. 

 

Wat merk je van de No Sugar Challenge?

Dat is per persoon verschillend. In het begin kun je last hebben van hoofdpijn en je kunt zelfs gaan trillen, dit is normaal. Daarnaast kun je het warm en koud krijgen. Je zal ook moodswings krijgen. Om nog maar te zwijgen over de sugar cravings. Uiteindelijk zal je gaan merken dat je jezelf fijner gaat voelen en dat je minder moe zal zijn. Houd hierom vooral het eetdagboekje iedere dag bij om te kijken wat voor verschillen je zal waarnemen. Ik ben heel erg benieuwd naar iedereens bevindingen!

 

Veel succes!

 4 januari 2018

 ​

FRESH START

De feestdagen zitten er weer op en het nieuwe jaar is begonnen. Voor veel mensen de tijd om het roer om te gooien en helemaal los te gaan op een gezonde levensstijl, maar vaak houd je dit niet vol…

 

Ik zou je graag wat handvatten willen geven om dit jaar wel jouw gezonde doelen te behalen!

 

1.     Waarom wil je veranderen?

Bedenk voor jezelf waarom je dit doet. Wat is je doel? Jezelf een maand kapot trainen en erna weer in slechte gewoontes vallen lijkt me geen gewenst doel? Wees realistisch en eerlijk naar jezelf. Wil je beter in je vel zitten? Wil je een paar kilo’s kwijt? Bedenk goed wat jouw motivatie is.

2.     Shoot for the moon and not the stars

Leg de lat niet meteen te hoog, als je met jezelf afspreekt nooit meer naar de Mac Donalds te gaan dan houd je jezelf voor de gek! Begin kleiner zoals ik zal doordeweeks in de avond niet meer snoepen dan kan je het beter volhouden en ben je realistisch bezig.

3.     Plan tijd in

We zijn allemaal maar druk, druk en druk. Plan je trainingen per week in je agenda en plan elke week een moment om bijvoorbeeld een boodschappenlijst te maken voor de komende vijf dagen. Zo plan je de rest van je afspraken hieromheen en staat het als het ware al vast dat je gaat!

4.     Focus meer op de lange termijn

Stel het is vier uur geweest en je bent op jouw werk en hebt een enorme energiedip. Als je zulke trek hebt ben je geneigd om snel een snicker uit de automaat te halen waardoor je jezelf +/- een halfuur tevreden zal voelen. Echter voelen we ons vaak hierna schuldig en balen we de rest van de avond of zelfs langer! Bedenk dus op moeilijke momenten hoe je jezelf later wilt voelen. 

 

5.     Probeer smoesjes te voorkomen

Als je eenmaal die training in hebt gepland is het ook lastig om er daadwerkelijk heen te gaan. Schrijf voor jezelf de voordelen op als je wél gaat! Zo kan je dit lijstje erbij pakken als je weer een drukke dag hebt gehad en echt geen zin meer hebt om nog de deur uit te gaan voor je training..

Bijvoorbeeld: 

ik wil me gezond en energiek voelen, ik wil goed slapen vanavond, ik wil mijn gezonde gewicht behouden etc!

 

Tot zover weer een aantal tips van mij, ik wens jullie nog een gezond en mooi 2018 toe

Laten we met zijn allen gaan knallen!

 

11 December 2017  

 

HOE KOM JE DE FEESTDAGEN GEZOND DOOR?

 

Uiteraard mag je zeker genieten van lekker eten, maar wil je niet hoeven stressen over een aantal kilogram meer in januari dan zal je toch een beetje moeten opletten. 

Hierbij deel ik mijn tips zodat ook jij heerlijk kan genieten tijdens de feestdagen!

 

1.    Maak een plan. Bedenk van tevoren wat je wilt gaan eten en hoeveel. Sta jezelf één keer zondigen toe, maar houd het de rest van de maaltijd dan gezond. Kies bijvoorbeeld tijdens het hoofdgerecht voor gezond en neem een lekker toetje met ijs! 

Kies zoveel mogelijk voor verse gezonde producten als salade, groenten (let op de vette witte sauzen), zilvervliesrijst, gekookte aardappel in plaats van gebakken of gefrituurde producten. Kies ook zoveel mogelijk voor mager vlees of vis, zoals kipfilet, kalkoen, biefstuk en zalm. 

2.    Kies voor kwaliteit, niet kwantiteit. Koop liever duur wild mager vlees en geniet daar van. Laat je niet misleiden door de supermarkt aanbiedingen met extra dingen die je eigenlijk niet eens zo lekker vind. Eet bewust en kauw extra op je eten, zo voel je je sneller verzadigd en eet je jezelf niet overvol. 

3.    Het is moeilijk maar drink alcohol met mate. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je niet elke avond drinkt maar slechts 1 van de drie en wees om en om de bob met je vriend(in) is ook nog eens verstandig!;) Nog een goede reden is dat calorieën uit de alcohol opgeslagen worden als extra suiker/vet. Kun je absoluut niet zonder een glas wijn, wissel deze dan wel af met water of spa rood.

4.    Begin de maaltijd met de proteïne rijke producten. Laat de groente, rijst en aardappels nog even met rust en begin met het vlees, vis, bonen of andere eiwitbron op je bord. Proteïne verzadigt eerder dan koolhydraten waardoor je sneller vol zit en minder eet. Bovendien kost het je lichaam meer energie om het te verteren. Eet naast je proteïne veel groente en houd de koolhydraten op maximaal een kwart van de volledige inname. 

5.    Vervang feestsnacks zoveel mogelijk door gezondere snacks bijvoorbeeld door vers fruit in het toetje te verwerken, ongezouten noten, olijven, groentespreads etc. 

6.    Beweeg zoveel mogelijk!! Ga lekker schaatsen op tweede kerstdag met de familie. Anders kan je altijd met zijn allen gaan wandelen. Tijdens de feestdagen is dit makkelijk in te plannen. Loop naar de winkel om je kerstinkopen te doen, laat de hond een extra rondje uit of ga op de fiets naar die kerstborrel toe. Wandel na het kerstdiner of op oudejaarsavond gezellig met zijn allen terug naar huis. Goed voor de gezelligheid én je gezondheid!!

7.    Tot slot; geniet vooral en eet en drink met mate! Maak er vooral een gezellige tijd van en stress niet te veel als niet alle goede gezonde voornemens zijn gelukt. Pak het de volgende dag opnieuw op en straf jezelf vooral niet. Wees lief voor jezelf en je medemensen en ik wens jullie alvast een gezond gelukkig nieuwjaar!

 

 

 

7 November 2017  

 

HOE BLIJF JE GEMOTIVEERD?

Het klinkt verleidelijk, bijna sinterklaas en kerst en al dat lekkers. Het is vroeg donker en ook nog eens koud. Je laat al je sportieve voornemens dus maar even voor wat ze zijn.. bekend verhaal? Dit jaar niet! Probeer die goede gewoontes erin te houden ook in het najaar! Ik deel graag mijn tips met jullie om deze motivatie vast te houden.

1.Zet je wekker 25 min eerder en trek een lekkere warme trui over je sportkleding aan en ga een flink stuk wandelen of joggen. Zet je lievelingsmuziek op of luister naar een podcast waar je gemotiveerd van raakt. Terwijl de halve stad nog op een oor ligt ben jij al heerlijk in beweging, zo start je de dag meteen actief en heb je in ieder geval al wat beweging gehad. 

2.Probeer een nieuwe sport uit! Ben je het zat om jezelf elke week naar de sportschool te slepen voor de zoveelste Bodypump les? Gooi het eens om! Probeer iets nieuws uit zodat je opnieuw gemotiveerd raakt. Ga bijvoorbeeld lekker schaatsen of boulderen!

3.Zoek een sport maatje! Sporten is meestal een stuk leuker als je samen met iemand gaat en afspreekt om een aantal keer te gaan, zo heb je een stok achter de deur.

4.Beloon jezelf als je de aantal keer dat je wilde sporten deze maand hebt gehaald. En nee dan niet met eten;) maar bijvoorbeeld met een mooie nieuwe sport outfit, mooie drinkfles of nieuwe nikes! 

5.Pak je sporttas van tevoren in en probeer vanuit werk meteen door te gaan, op deze manier voorkom je het ‘ik zit net lekker op de bank’ probleem. 

6.Bedenk waarom je dit doet, hang bijvoorbeeld een post it met jouw doel op je wekker als je deze zet om te gaan sporten, jouw doel constant voor ogen houden helpt je motivatie omhoog te houden als je even minder zin hebt.

7.Maak foto’s van je progressie gedurende de weken dat je jezelf aan je sport schema / eet schema hebt gehouden, het kan enorm motiveren als je even geen zin meer hebt om te kijken naar hoe ver je al bent gekomen. 

 

8. Maak een lijstje voor jezelf met een aantal tussen doelen, deze bewaar je op een plekje in je tas, schrift of hang je op een plek waar je vaak komt (op de deur). Mocht je een moeilijk moment hebben, lees deze dan door en houd vooral ook je prestaties bij! Bijvoorbeeld: ik wil 40 kg kunnen squaten. Als je bijhoudt welke doelen je hebt gehaald kan dit extra motiveren.

SITEMAP

FIT FLEX FUN             

Home                              

Over ons

Sport

Voeding

SUPPORT

Rooster

FAQ

Contact

Algemene voorwaarden